På trods af sin beskedne størrelse har Danmark formået at gøre sig bemærket på den internationale scene inden for en lang række forskellige områder, herunder blandt andet videnskab, kunst, filosofi samt arkitektur og design.

Nedenfor vil vi præsentere kendte danskere inden for hver af disse områder, som prøvetagere bør kende til for at forbedre deres chancer for at bestå indfødsretstesten.

Berømte videnskabsmænd

Hvilken dansk videnskabsmand er kendt for opdagelsen af elektromagnetismen? 

Spørgsmål af denne type er meget almindelige at finde i indfødsretstesten, og prøvetagere bør forberede sig grundigt til testen ved blandt andet læse op på nogle af de helt store danske videnskabsmænd, eftersom der med stor sikkerhed vil være ét eller flere spørgsmål i denne kategori.

Nogle af de vigtigste videnskabsmænd, som prøvetageren skal kende til, er:

    • Tycho Brahe (1547-1601), som var astrolog og skabte den hidtil mest nøjagtige optegnelse af stjernehimlen og planeternes baner.
    • H.C. Ørsted (1777 – 1851), der opdagede elektromagnetismen – en en af de opdagelser, som har ændret menneskers materielle vilkår mest nogensinde, eftersom næsten al elektricitet i dag skabes via elektromagnetisme.
    • Niels Bohr (1885 – 1962), som udviklede en atommodel, der revolutionerede forståelsen af, hvordan atomet og alle grundstoffer er opbygget – hans model blev af Albert Einstein kaldt “en af de største opdagelser”.

 

 

Populære kunstnere

Danmark har et rimelig imponerende CV, når det kommer til kunstnere, blandt andet kunstmaleren C.W. Eckersberg (1783-1853), der betragtes som en af Guldalderens absolutte hovedpersoner, og danmarkshistoriens bedst kendte billedhugger Bertel Thorvaldsen (1770-1844), der lavede skulpturer for Paven, Napoleon og Europas kongefamilier.

Tankevækkende filosoffer

Lille Danmark har i høj grad været hjemsted for et par store tænkere, der ikke bare har inspireret og formet det danske samfund, men hvis tanker ligeledes har rakt langt ud over de danske grænser.

Der er især to danske filosoffer, som prøvetagere skal kende til for at kunne bestå statsborgerskabsprøven, eftersom prøven med stor sandsynlighed også vil indeholde spørgsmål omhandlende dem:

  • Søren Kierkegaard (1813-1855)
  • N.F.S. Grundtvig (1783-1872)

Søren Kierkegaard: Søren Kierkegaard regnes ofte for at være den største danske filosof og betegnes som grundlægger af eksistentiel filosofi og forfader til eksistentialismen. Hans værker ses i dag som et vigtigt paradigmeskifte inden for filosofien og dannede grundlag for andre store filosoffer og tænkere, for eksempel Jean-Paul Sartre.

N.F.S Grundtvig: Grundtvig er grundlægger af den folkekirkelige retning “grundtvigianismen” og er nok mest kendt for at have startet højskolebevægelsen, som stadig den dag i dag lever i bedste velgående. Derudover er han den mest repræsenterede digter i Den Danske Salmebog.

Dansk arkitektur og design

I nyere tid har mange danske arkitekter og designere formået at skabe meget mere end ikoniske bygninger og designs – de har også formået at skabe sig et navn. Af populære arkitekter kan vi nævne Jørn Utzon, som har designet Operahuset i Sydney, og Bjarke Ingels, der har designet nogle ikoniske bygninger i København. Når det kommer til dansk design, er det især Arne Jacobsen, der springer frem på folks læber. Han er i særdeleshed kendt for sit møbeldesign.